26
jul

0

«Just in time» opplæring

På slutten av 90-tallet gikk jeg på Høgskolen i Halden. Der lærte vi om «Just i time» produksjon. Et bedriftsøkonomisk konsept hvor målet var perfekt synkronisering av produksjon og distribusjon av produkter. Slik reduserte man lagerbeholdningen og sparte penger. I dag snakkes det om «Just in time» opplæring. En læringsform som passer perfekt inn i den nye medievirkeligheten.

Internett og smarttelefon

Verden har gjennomgått en teknologisk revolusjon siden 90-tallet. Da tenker jeg på Internett som ble det største teknologiske fremskritt i moderne tid. Omtrent samtidig kom de første mobiltelefonene som veide 15 kilo. Ikke mange forstod de fremtidige koblingene mellom internett og mobil før smarttelefonen ble lansert i 2007. I dag har nesten hele verden mobiltelefon. Her i Norge ligger vi på toppen i mobilbruk og over 90% av tiden vi bruker på mobilen er vi på Internett.

Asynkron opplæring

Internett gir oss en stadig strøm av informasjon, og vi ønsker relevant informasjon når vi trenger den. Det samme gjelder for opplæring. Derfor blir såkalt asynkron undervisning stadig mer brukt isteden for tradisjonell synkronundervisning. Ved synkron undervisning skal studentene være til stede live, på et bestemt tidspunkt, i undervisningen. Med asynkron undervisning arbeider studentene mer fleksibelt, ofte nettbasert, kortere økter og større egenkontroll.

«Dagens unge studenter har en helt annen holdning til læring og kunnskap. De tenker «dette finner jeg ut av når jeg trenger det». De er vant til at informasjon tilflyter dem hele tiden», forteller forsker Marianne Hagelia i artikkelen «Ut med kurs inn med mobilen».

Mobil læringsportal

Vår kursportal er responsiv og du kan bruke PC, nettbrett eller mobil. Alle tre formater fungerer, men mobiltelefonen er som skapt for asynkron læring. Den har vi alltid med oss. Fysiske kurs opphører ikke, men koronatiden har tvunget oss til å tenke nytt. Mange bedrifter har oppdaget at nettbasert opplæring er både tids-, kostnadsbesparende og miljøvennlig.

Les gjerne om Vår nye opplæringsportal.

Skrevet av Per-Morten Nilsen.
Daglig leder av Systemfag Norge AS.