Fagbrev som praksiskandidat
Har du lang og relevant arbeidserfaring innen et fagfelt, kan du ta fag- eller svennebrev uten å gå veien gjennom tradisjonell videregående opplæring. Her forklarer vi hva en praksiskandidat er og hvordan du går frem.
Det gir formell kompetanse, økt jobbtrygghet og høyere lønn. Bedre jobbmuligheter og mulighet for videreutdanning, f.eks. ta Mesterbrev. Driver du egen bedrift gir det økt tillit hos kunder og samarbeidspartnere, styrket konkurransesituasjon og tilgang på oppdrag som kan kreve fagbrev som en del av lov- eller kontraktskrav (Sentral godkjenning, våtromssertifikat osv.)
En praksiskandidat er en person som oppnår fag- eller svennebrev gjennom praksis i stedet for den tradisjonelle skoleveien med norsk, engelsk matematikk osv.. I stedet må praksiskandidater dokumentere sin praksis og bestå en teoretisk eksamen som er spesifikk for faget de ønsker å ta fag- eller svennebrev i.
For å oppnå fag- eller svennebrev må du ha arbeidet 5 år i bransjen, men du kan begynne på opplæringen når som helst. Det er ingen krav til forkunnskaper, annet enn at du har fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring. Du må snakke og skrive greit norsk (minimum B1-nivå).
Det er ikke så vanskelig som du tror. Tenk på all praksis du har opparbeidet gjennom årene. Du har trolig hatt arbeidsoppgaver innenfor alle målene i læreplanen for faget ditt. For å oppnå fag- eller svennebrev må dette dokumenteres. Det finnes flere gode veiledninger på hvordan dette kan gjøres. Les mer her.
Den teoretiske prøven arrangeres to ganger i året og frist for oppmelding er for (1). Høsteksamen: 15. september. Eksamen avholdes da i november/desember. (2). For våreksamen: 1. februar. Eksamen avholdes da i mai/juni. Les mer her.
Du melder deg opp via nettsidene til den fylkeskommunen du bor i. Der fyller du ut et søknadsskjema og legger ved nødvendig dokumentasjon på bestått teorieksamen og godkjent praksis.
Praksiskandidater kan gjennomføre fag- eller svenneprøven på forskjellige steder, avhengig av faget og tilgjengelige fasiliteter. Les mer her.
Systemfag tilbyr opplæring som nettkurs, webinarer og fysiske kurs. Enten du foretrekker friheten med rene nettkurs, fleksibiliteten med webinarer eller den tradisjonelle strukturen i klasserommet, har vi en løsning som passer deg. Les mer her.
Systemfag er i ferd med å utvikle mange kurs, men foreløpig har vi eksamensforberedende kurs i Tømrerfaget. Du kan lese mer om faget og melde deg opp her. Velger du nettkurs kan du starte allerede i dag. Lignende kurs som kommer utover høsten er: Murer, Maler, Betongarbeider og Blikkeslager. Vi jobber også med mer omfattende kurs som Rørlegger og Elektriker.
Har du arbeidserfaring og ønsker å ta fagbrev som voksen? Da må du starte med teoridelen til fag- og svenneprøven.
Teoridelen til fag- og svenneprøven
Dette kurset dekker teoridelen av fagbrevet og forbereder deg eksamen. Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Når du har bestått teorieksamen, og har 5 års fulltids arbeidserfaring fra bransjen, er du kvalifisert til å ta fagprøven. All informasjon og forelesningsmateriell er tilgjengelig i vår kursportal. Vi følger lærerplan fra kunnskapsløftet LK20.
- Erfaring + Teorieksamen + Fagprøve = Fagbrev
- Erfaring + Teorieksamen + Svenneprøve = Svennebrev